Jak przygotować miksturę?
Do przygotowania leczniczego napoju potrzebujemy:
3 łyżeczek kurkumy,
2 łyżeczek mielonego imbiru,
2 łyżeczek mielonego kardamonu,
2 łyżeczek cynamonu,
1 łyżeczki mielonych goździków,
szczypta czarnego pieprzu,
1,5 litra wody,
miód (do smaku).
Przyprawy wsypać do małego garnka, zalać wodą i gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie napój przecedzić przez sitko. Pić na ciepło z dodatkiem miodu i ewentualnie mleka. Przy dolegliwościach bólowych oraz podczas przeziębienia napój można pić 2-3 razy dziennie. Jeśli zależy nam na profilaktyce, możemy każdego dnia sięgać po jedną porcję mikstury.
Za:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.