wtorek, 15 stycznia 2013


Raport odnośnie witaminy D


Szokujący raport odnośnie witaminy D

"Przeczytaj ten szokujący raport odnośnie witaminy D albo będziesz pluł sobie w brodę przez następną dekadę
Dr. Mercola -16 Marca 2010


Dziennik Medycyny Brytyjskiej (British Medical Journal) opublikował niezwykły artykuł potwierdzający fakt, iż niski poziom witaminy D w organizmie jest czynnikiem ryzyka wpływającym na rozwój nowotworu okrężnicy w przyszłości."



"Jest to najobszerniejsze badanie dowodzące blokowania efektu witaminy D poprzez witaminę A.Ukryta na ósmej stronie dokumentu tabelka ujawnia, iż pozytywne działanie witaminy D jest praktycznie kompletnie neutralizowane przez spożycie witaminy A (retinol).Spożycie retinolu wcale nie musi być tak wysokie – zaledwie około 3000 IU na dzień. Autystyczne dzieci często spożywają 3,500 IU retinolu dziennie w sproszkowanych multiwitaminach, nie biorąc pod uwagę dodatkowej ilości witaminy A podawanej im w pojedynczych wysokich dawkach.Odkrycie sprostowuje kilka niewłaściwości o witaminie D i raku obecnych w innych artykułach – podobne badania czasami mają kompletnie inne wyniki. Być może dlatego, iż wpływ witaminy A nie był brany pod uwagę. W niektórych krajach, olej wątrobowy dorsza, zawierający witaminę A, często używany jest jako suplementy diety witaminy D. W innych państwach wykorzystywany jest on dużo rzadziej, stąd różnice w wynikach."



"W tym niedawnym artykule autorstwa Dr. Cannella, opisuje on najnowsze badania opublikowane w Brytyjskim Dzienniku Medycznym (British Medical Journal) które potwierdzają jego poprzednią tezę: zbyt duża ilość witaminy A neguje wiele z korzystnych efektów zdrowotnych witaminy D.



W grudniowym (2008) wydaniu Dr. Cannell wyjaśnił:

  • „Sednem problemu jest to iż ta forma witaminy A, kwas retinowy, nieznacznie aktywuje genomową reakcję witaminy D co może prowadzić do zablokowania silniejszej jej aktywacji.
  • Witamina A kontra Witamina D
  • Odpowiedni poziom witaminy D jest kluczowy dla zdrowia, naturalnie więc ważne jest aby proporcja witaminy D i witaminy A była na właściwym poziomie.
  • Oznacza to również, iż suplementacja witaminy A jest potencjalnie niebezpieczna dla ogólnego stanu zdrowotnego ponieważ witamina D odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu znacznej ilości powszechnych chorób i przypadłości.
W artykule opublikowanym w sierpniowym wydaniu czasopisma American Journal of Clinical Nutrition w roku 2007, Anthony Norman, międzynarodowy ekspert do spraw witaminy D zidentyfikował pozytywny wpływ jej potencjału na:
  • Adaptywny oraz wrodzony układ odpornościowy
  • Wydzielanie i regulację insuliny przez trzustkę
  • Serce oraz regulację ciśnieniea krwi
  • Siłę mięśni
  • Aktywność mózgu
W naszym organizmie jest tylko 30,000 genów, a witamina D wykazuje wpływ na ponad 2000 z nich. Jest to jedna z głównych przyczyn dlaczego witamina D ma wpływ na wiele zaburzeń cech i narządów takich jak:
  • Rak
  • Nadciśnienie
  • Choroba serca
  • Autyzm
  • Otyłość
  • Reumatoidalne zapalenie stawów
  • Cukrzyca typu 1 oraz 2
  • Stwardnienie rozsiane
  • Choroba Leśniowskiego-Crohna
  • Grypa
  • Przeziębienia
  • Gruźlica
  • Posocznica
  • Starzenie
  • Łuszczyca
  • Egzema
  • Bezsenność
  • Utrata słuchu
  • Bóle mięśniowe
  • Ubytki
  • Choroby przyzębia
  • Wydajność Atletyczna
  • Zmiany zwyrodnieniowe takie jak zaćma
  • Krótkowzroczność
  • Stan przedrzucawkowy
  • Zawał serca
  • Płodność
  • Astma
  • Mukowiscydoza
  • Bóle migrenowe
  • Depresja
  • Choroba Alzheimera
  • Schizofrenia
Wytwarzanie witaminy A jest ściśle kontrolowane przez organizm. Substratem, lub źródłem witaminy A są karoteny z warzyw obecne w jelitach. Organizm przetwarza substraty karotenowi w dokładną ilość retinolu. Aczkolwiek, gdy bezpośrednio dostarczamy witaminę A do organizmu, na przykład w postaci oleju wątrobowego dorsza, omijamy w ten sposób naturalny ośrodek kontroli owego systemu.

Najlepiej byłoby gdybyśmy dostarczali substraty witaminy A i D w taki sposób, aby nasz organizm mógł regulować systemy odpowiedzialne za nie w sposób naturalny.Idealnym na to sposobem jest spożywanie kolorowych warzyw (źródła witaminy A) i ekspozycja skóry na działanie promieni słonecznych (źródła witaminy D) każdego dnia.

Nawet niski poziom witaminy A może negować pozytywne efekty witaminy DBiorąc pod uwagę to, że rak, choroby serca i cukrzyca są trzema głównymi przyczynami śmierci w Stanach Zjednoczonych, zapewnienie odpowiedniej ilości tej kluczowej witaminy powinno być najwyższym priorytetem.

Badanie przeprowadzone przez Dr. Williama Granta, kolejnego badacza znanego na arenie międzynarodowej i eksperta do spraw witaminy D, odkryły, iż około 30 procent śmierci powodowanych przez raka – liczba równoznaczna z 2 milionami zgonów na świecie i dwustu tysiącami w samych Stanach Zjednoczonych – można by zapobiec każdego roku dzięki wyższemu poziomowi witaminy D w organizmie.

Zdając sobie z tego sprawę, ważne jest aby unikać czegokolwiek co mogłoby utrudniać wytwarzanie witaminy D i wygląda na to, że suplementacja witaminy A może mieć taki efekt."



"Ważnym jest aby zrozumieć, że witamina A jest kluczowa dla naszego układu odpornościowego oraz prekursorem aktywnych hormonów, które regulują wyrażania genów tak samo jak witamina D. Obydwie z tych witamin pracują na zasadzie tandemu.

Na przykład, istnieją dowody na to, iż bez witaminy D, witamina A może być nieefektywna, a nawet toksyczna. Lecz, jeśli obecny jest niedobór witaminy A w organizmie, witamina D również nie może właściwie funkcjonować.

Zatem, równowaga pomiędzy tymi dwoma witaminami jest kluczowa. Za dużo, bądź zbyt mało którejkolwiek z nich może prowadzić do negatywnych konsekwencji.Niestety nadal nie znamy optymalnych proporcji pomiędzy tymi dwoma witaminami, lecz jasnym jest, iż prawie wszystkie produkty z oleju wątrobowego dorsza zaopatrują je w ilościach, które dalekie są od ideału.

Trzeba również zdawać sobie sprawę z tego, że witamina A występuje w różnych formach.Retinolowa forma witaminy A jest w tym przypadku problematyczna, nie beta karoten.Beta karoten nie stanowi problemu ponieważ jest on pre-witaminą A. Organizm nie jest w stanie przetworzyć beta karotenu w nadmierny poziom witaminy A. Tak więc, spożywanie suplementów bazujących na beta karotenie nie zakłóca działania witaminy D."



dr Jerzy Jaśkowski

"Paradygmat - słońce szkodzi, Witamina D.
Jak wiadomo kolejne rządy po 1990 roku jako główny cel stawiały zmniejszenie dofinansowania nauki. Skutek był taki, że z ok 2.4% PKB przeznaczanego na naukę w latach 70- tych, rząd premiera Buzka ksywa - "Docent" alias "Karol" , [Dziś jako przewodniczący Parlamentu Europejskiego blokuje prawdy o Katastrofie Smoleńskiej] obniżył dotacje na naukę do 0.37%, co nie starcza na pokrycie kosztów druku ksero nowowych publikacji naukowych dla studentów. Rezultatem takiej działalności było zatrzymanie się nauki na wiedzy z lat 50-60. Np. nie uczy się zupełnie studentów o roli poszczególnych witamin i mikroelementów w rozwoju chorób. Onkolodzy generalnie nie wykonują badań 25 OH D u chorych z nowotworami, chociaż badania naukowe wielokrotnie powtarzane, udowodniły ponad wszelką wątpliwości, że zwykła suplementacja witaminą D przedłuża znacząco życie chorych.


Podobnie geriatrzy nie wiedzą o konieczności wykonywania badań poziomu witaminy D u swoich podopiecznych, a faszerują ich lekami zawierającymi trujący fluor. Do 1971 rok suplementacja tranem w szkołach była obowiązkowa. I nagle pomimo faktu braku zmiany osi ziemskiej zaprzestano jej podawania. Skutkiem tego była największa epidemia grypy w następnym roku. Tak więc ilość promieniowania elektromagnetycznego docierająca do nas i odpowiedzialna za produkcję witaminy D jest taka sama jak przed 50 laty. I pomimo tej wiedzy “specjaliści” Zdrowia Publicznego nie wprowadzają obowiązku podawania tranu w szkołach, a wymuszają szczepienia przeciwko grypie."


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.